Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Διαφορετικοί αλλά ίσοι

Οι μαθητές συμμετείχαν σε δράση και συζητήσεις σχετικά με τη διαφορετικότητα από τη ψυχολόγο Μ. Καρίκη. Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίησή τους. Η κα Καρίκη μας παρουσίασε τα βιβλία "Έλμερ ο παρδαλός ελέφαντας", "Ένας αρκούδος στο σχολείο" και "Το κάτι άλλο" καθώς και ένα βιντεάκι με τίτλο: "For the Birds". Στη συνέχεια οι μαθητές έγραψαν τη δική τους ιστορία σχετικά με τη διαφορετικότητα.

  "Έλμερ ο παρδαλός ελέφαντας"
Λίγα λόγια για το βιβλίο: Όλοι οι ελέφαντες είναι γκρι. Ο Έλμερ όμως γεννιέται διαφορετικός: είναι πολύχρωμος! Αυτό το χαρακτηριστικό του τον κάνει να αισθάνεται άσχημα, γιατί όλοι τον αντιμετωπίζουν ως ‘διαφορετικό’. Έτσι ο Έλμερ αποφασίζει να αλλάξει την εμφάνισή του. Κυλιέται στη λάσπη και γίνεται γκρι, όμοιος με τα άλλα ελεφαντάκια. Έρχεται όμως η βροχή και παίρνει τη λάσπη – ο Έλμερ ξαναγίνεται όπως ήταν, και τα άλλα ελεφαντάκια χαίρονται που βλέπουν και πάλι τα υπέροχα χρώματά του. Ένα βιβλίο που αναφέρεται στην ομορφιά της "διαφοράς".
Συγγραφέας: Ντέιβιτ ΜακΚι (David McKee)
Μετάφραση: Αθηνά Ανδρουτσοπούλου 


"Ένας αρκούδος στο σχολείο"
Λίγα λόγια για το βιβλίο: Μια μέρα η δασκάλα η κυρία Κοκοκό ανακοινώνει στα παιδιά της τάξης της ότι θα αποκτήσουν έναν καινούργιο συμμαθητή. Εκείνα ενθουσιάζονται. Όταν όμως βλέπουν ότι ο συμμαθητής τους είναι ένας μαλλιαρός, φοβερός και τρομερός αρκούδος, αρχίζουν να ουρλιάζουν. Ο Μπίλι, παρόλο που είναι διαφορετικός, θα καταφέρει να κάνει καινούργιους φίλους και να ενσωματωθεί στην ομάδα της τάξης του. Ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα και τη δυναμική της ομάδας.
Συγγραφέας: Κάρι Γουέστον




"Το κάτι άλλο"
Λίγα λόγια για το βιβλίο: Σ’ έναν ανεμοδαρμένο λόφο ζούσε μόνο, ένα μαλλιαρό και περίεργο πλασματάκι, το Κάτι Άλλο. Δεν είχε κανένα φιλαράκι επειδή δεν έμοιαζε με κανέναν άλλον. Ήταν διαφορετικό. Ήταν Κάτι Άλλο όπως του έλεγαν όλοι. Όσο κι προσπαθούσε δεν μπορούσε να γίνει μέλος της παρέας. Κι αυτό γιατί δεν κατάφερνε να μοιάσει στους υπόλοιπους, ούτε στην εμφάνιση αλλά ούτε και στη συμπεριφορά. Μια μέρα όμως το Κάτι Άλλο δέχτηκε μια αναπάντεχη επίσκεψη. Εμφανίστηκε μπροστά του ένα πλάσμα εντελώς διαφορετικό από ότι είχε δει ποτέ του. Αυτό το Κατιτί μπήκε μέσα στο σπίτι λέγοντας του: «Είμαι σαν κι εσένα. Είσαι κάτι άλλο. ΚΙ ΕΓΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΜΑΙ!» Το Κάτι Άλλο το κοίταξε καχύποπτα. Όχι, δεν έμοιαζαν καθόλου. Και το έδιωξε. Το Κατιτί ζάρωσε λυπημένο. Έγινε μια σταλιά μικρούλι και τότε ήταν που το Κάτι Άλλο κατάλαβε πως όντως κάτι του θύμιζε. Του θύμιζε τον εαυτό του όταν όλοι το διώχνουν. Ήταν τόσο διαφορετικοί αλλά και τόσο ίδιοι ταυτόχρονα. Ένα βιβλίο με δυνατό μήνυμα για την αποδοχή της διαφορετικότητας.
Συγγραφέας: Kathryn Cave
Μετάφραση:  Ρένα Τουρκολιά - Κυδωνιέως


"For the Birds"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου