Δευτέρα, 1 Απριλίου 2013

Επίσκεψη συγγραφέα στο σχολείο


Τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2013 το σχολείο μας είχε την τιμή να φιλοξενήσει το γνωστό συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου και την εικονογράφο Μυρτώ Δεληβοριά. Μας παρουσίασαν το βιβλίο'' Η  πόλη που έδιωξε τον πόλεμο'' με παιχνίδια και την ενεργή συμμετοχή  των παιδιών.


Στα πλαίσια της Φιλαναγνωσίας, οι μαθητές μας είχαν μελέτησαν τα βιβλία "Ο Μάγος του Όζοντος", "Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο" και "Πλανόδιο πάρκο":

"Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο", Εκδόσεις Πατάκη
Εικόνες: Μυρτώ Δεληβοριά
Δρόμοι και πλατείες, αγάλματα που κοκκινίζουν όταν τα κοιτάς, δέντρα που ψιθυρίζουν παραμύθια και συντριβάνια που τα νερά τους χορεύουν με τη μουσική. Αυτή η πόλη τα έχει όλα και τους χωράει όλους... εκτός από αυτόν... τον Πόλεμο. Ακολουθήστε μας σε μια ξενάγηση στην πόλη που έδιωξε τον Πόλεμο, στην πόλη που πρέπει να χτίσουμε κάποτε όλοι μέσα στο κεφάλι μας...
"Ο Μάγος του Όζοντος", Εκδόσεις Μίνωας
(μικρή λίστα για τα κρατικά βραβεία παιδικού βιβλίου 2006)
Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης
Ποιος κατοικεί στο μικρό σπίτι με την αυλίτσα; Από πού βγαίνει πράσινος καπνός; Γιατί χιονίζει καλοκαιριάτικα; Γιατί η κιμωλία γράφει μόνη της στον πίνακα; Πού βρέθηκε αυτή η κερασόπιτα; Τι κάνει τέτοια φασαρία στο υπόγειο; Ποιος έκλεψε τις αφίσες; Τι είναι αυτό που κάνει τους μεγάλους επιστήμονες; Γιατί το κρεμμύδι έχει μια τρύπα; Πόσο μεγάλος μπορεί να είναι ένας χαρταετός; Πώς φαίνεται η πόλη από ψηλά; Τι είναι το όζον; Ποιος το τρύπησε; Ποιος θα το μπαλώσει; Η γη φοράει γυαλιά ηλίου; Από πού πέφτουν τα φέιγ βολάν;
 Τις απαντήσεις σε όλα αυτά, θα τις δώσει ένας μάγος που πιστεύει όσο κανείς άλλος στον εαυτό του, μια μαθήτρια που δε θα πάει φέτος διακοπές και μια σειρά από απίθανα μαγικά πειράματα, θυμίζοντάς μας πόσο πολύ πρέπει να νοιαζόμαστε για το περιβάλλον!

"Το πλανόδιο πάρκο", Εκδόσεις Πατάκη
Εικόνες: Γιώργος Σγουρός
Δεν γκρινιάζουμε που η πόλη μας δεν έχει πάρκο. Το φτιάχνουμε μόνοι μας! Δεν το πιστεύετε; Ε, τότε δεν μπορείτε να φτιάξετε δικό σας Πάρκο.
Μια παρέα παιδιών αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και σε πείσμα όλων φτιάχνει το πρώτο πλανόδιο πάρκο της πόλης. Μια μικρή ιστορία για όσους πιστεύουν πως τίποτε δεν έιναι αδύνατο εκτός από το να βάλεις την οδοντόκρεμα ξανά στο σωληνάριο! Εργασίες μαθητών Γ2 και Ε2:


Λίγα λόγια για το Αντώνη Παπαθεοδούλου ...
Ο Αντώνη Παπαθεοδούλου γεννήθηκε το 1977 στον Πειραιά. Σπούδασε 3D Animation στη σχολή Parsers στην Αθήνα και μυήθηκε στα μυστικά του κινουμένου σχεδίου με πλαστελίνη & παραδοσιακές τεχνικές στη σχολή 9zeros στη Βαρκελώνη. Εγκατέλειψε στο πτυχίο τις σπουδές του στη Γεωλογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να σπουδάσει Ισπανική Φιλολογία στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Δουλεύει στη διαφήμιση και ταυτόχρονα διαβάζει, γράφει και μεταφράζει βιβλία για παιδιά. Το τραγούδι του «Η Πολυβία, μια παντόφλα που απεχθάνεται τη βία», βραβεύτηκε το 2004 στο διαγωνισμό παιδικού τραγουδιού «Άρση Φωνών» της ορχήστρας των χρωμάτων και τα βιβλία του «Το Παρανομύθι» και «Ο Μάγος του Όζοντος» ήταν στις μικρές λίστες για τα βραβεία του περιοδικού Διαβάζω και τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου το 2006 αντίστοιχα. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και έχει συνεργαστεί για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για το παιδικό βιβλίο με εκδότες, σχολεία, βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα, με το περιοδικό «Κid’s fun», το Κέντρο Λογοτεχνών και Μεταφραστών Ρόδου, το Μουσείο Ηρακλειδών και το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο. Συμμετείχε μαζί με άλλους 13 Έλληνες συγγραφείς και εικονογράφους παιδικών βιβλίων στην ομάδα που ετοίμασε το μεγάλο αφιέρωμα στον συγγραφέα H.P.Lagavulin στην Αθήνα το Φεβρουάριο του 2008. Μαζί με την εικονογράφο Μυρτώ Δεληβορία και την συγγραφέα Ελένη Κατσαμά εκδίδει το ηλεκτρονικό περιοδικό για την παιδική λογοτεχνία και τους δημιουργούς της: ΠΑΠΑΚΙ ΣΤΗΝ ΜΠΑΝΙΕΡΑ www.papakistimpaniera.gr

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ
Πατήστε πάνω στην εικόνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου